МАТЕРИЈАЛИ СУ СВУДА ОКО НАС – тематски дан

Када се у школи у току дана на свим часовима обрађује један појам (сат, значајан датум, занимање… ) онда имамо тематски дан. Ученици 1/1 одељења су свој тематски дан посветили материјалима. У томе су им помогли њихова учитељица Светлана Петровић, Соња Гвозденовић – библиотекар школе, Душица Рибаћ – волонтерка и Милутин Сретеновић – домар.

Активности су почеле зазиђивањем отвора у зиду између учионице и библиотеке. Од материјала су користили: цемент, песак, воду, блокове, а деца су свесрдно помагала домару.

За то време један део екипе је од сасвим друге врсте материјала (брашно, јаја, млеко, шећер, уље) припремао, погодите шта!? ПАЛАЧИНКЕ! Обичај је да мајсторе треба почастити после успешно обављеног посла (народна традиција).

Математички задаци су се односили на количину потребног материјала, број блокова потребних за зидање, количину брашна, уља… У оквиру српског језика деца су имала задатак да прочитају и препишу рецепт. Физичких активности је било на претек: додавање материјала, мешање, глетовање, чишћење…

Свега значајног  је ту било. Заштите на раду (зидарске капе), родне равноправности (сви су радили све послове), избора занимања (зидар, кувар, менаџер, научник, чистач, молер). Наизглед један обичан радни дан може бити претворен у потпуно повезану, креативну активност.

 Као круна напорног рада дошао је десерт, који су сви са задовољством смазали.

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.