БЕЗБЕДНОСТ ДЕЦЕ НА ИНТЕРНЕТУ

Драги родитељи,

Обавезно погледајте овај видео у коме се говори о безбедности деце на Интернету из угла родитеља  и едукатора Марије Вучковић, члана клуба родитеља ОШ“Браћа Вилотијевић“, која је  направила једну  кратку презентацију под покровитељством Нарнса и организације »Save the Children«, како би помогла родитељима да разумеју и науче своју децу како да безбедно користе Интернет.  

Сви знамо да нам Интернет омогућава много тога доброг, али морамо бити свесни и његових лоших страна. Познавање замки које вребају на Интернету може да спречи низ проблема, понекад и веома озбиљних, са трагичним исходом.  С обзиром на поновни прелазак на  онлајн наставу и да нам је то у време пандемије постао доминантан начин комуникације, насиље се сада више дешава у виртуелном  него у стварном свету. Увреде и подсмех у виртуелном свету, такође,  боле онога коме су упућене, можда чак и више, јер су изложени јавном понижењу и подсмеху. Зато разговарајте са својом децом да  буду опрезни какве поруке шаљу једни другима, да се придржавају правила понашања која важе и у стварном животу и тзв. Интернет Бонтона. Они често мисле да се ради о безазленим шалама, а те шале су за некога веома болне. Погрдна имена, вређање на рачун нечијег физичког изгледа, као и на рачун неке друге особености су у домену емоционалног насиља. Искључивање из друштва или друштвене групе је социјално насиље.

У овом видеу ћете чути  о филму „Сестре“, који говори о Трговини људима, а снимљен је по истинитом догађају. Нажалост, на Интернету су присутни и Сајбер предатори и секте који врбују тинејџере на различите начине.

Информисање  о овим негативним појавама  у друштву је важно, како бисте знали да на прави начин помогнете својој деци у суочавању са изазовима које нам намећу нове технологије.

                                                                              Јелена Радосављевић, психолог

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.